Fejlődj velünk képzéseinken!
Vissza

AHA - élmény
A történelem legszebb asszonyai már az ókorban ismerték a gyümölcssavak bőrfiatalító hatását. Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, a legendák szerinti csodálatos szépségét a tejsavnak köszönhette.
A Napkirály udvarában az udvarhölgyek musttal és borral mosták az arcukat, a 20-as évek tinédzserei citromleves bedörzsölést alkalmaztak száraz, repedezett könyökük kezelésére.
A reszelt alma pakolás magyar népszokás, a menyasszony arcát a jeles nap előtt ezzel tették széppé.

AZ AHA, MINT HATÓANYAG

Az alfa hidroxi savak vagy más néven gyümölcssavak alfa állapotban hidroxilált szénatommal rendelkező, az emberi szervezetben is megtalálható, növényi eredetű, nem toxikus hatóanyagok, amelyek az almában és körtében almasavként, a citrusfélékben citromsavként, a szőlőben és a borban borkősavként, az aludttejben tejsavként, a cukornádban glikolsavként fordulnak elő. Ez utóbbit, legkisebb mindössze két szénatomot tartalmazó molekulája miatt a leghatékonyabb alfa hidroxi savnak tartják a szakemberek.
A KÖZELMÚLT KUTATÁSAI ÉS EREDMÉNYEI

Mintegy 30 éve fedezték fel az alfa hidroxi savak különösen pozitív hatását egyes kozmetikai bőrproblémákra. A kutatások bizonyították, hogy a gyümölcssavak megfelelő összetételben és töménységben alkalmazva jelentősen képesek csökkenteni a bőr ráncképződését, jótékony hatással vannak mind a száraz, mind pedig a zsíros bőrre, csökkentik a kóros pigmentációt.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az alfa hidroxi savak a kilencvenes évektől napjainkig a kozmetikai kezelések egyik leghatékonyabb kezelőanyagai.
HATÁSMECHANIZMUSA

Az alfa hidroxi savak, hasonlóan a bőrgyógyászok által széleskörűen használt A vitamin savhoz, közvetlenül a bőrszövetre hatnak, de nem kívánt mellékhatások nélkül.
Működésük során a megvastagodott szaruréteg okozta bőrelváltozásokat jelentős mértékben csökkentik, de hatással vannak a bőr mélyebb rétegeire is. Hatásukra több új sejt képződik a bazális rétegben, fokozzák a fibroblastok osztódását stimulálva a kollagén és elasztin képződést.
Stimulálják a bőrmegújító folyamatokat, behatolnak az elhalt szarusejtek láncai közé, fokozzák azok leválását, és ezzel elősegítik a hatóanyagok felszívódását.
A faggyúmirigyek működését is csökkentik, ezáltal gátolják a komedo képződést.

Az hogy a gyümölcssavak milyen mértékben tudnak behatolni a bőrbe, függ a molekulák méretétől. A legkisebb molekulaméretű alfa hidroxi sav a glikolsav, ezért ez képes a szaruréteg legmélyebb sejtsoraiba penetrálódni.
A legújabb kutatások szerint egyes savaknak (glikolsav, citromsav) jelentős antioxidáns hatásuk is van, amely különösen jótékony a fénykárosodott bőrre.

Az alfa hidroxi savak hámlasztó hatása tulajdonképpen a természetes hámlás fokozásán alapul. Ez a fokozott hámlás természetesen csak addig tart, amíg a bőrt savval kezeljük, annak befejezése utána a hámlás visszaáll a korábbi, általában lassabb ütemre.

A tapasztalatok alapján a 10, 20, 30%-os töménységben alkalmazott gyümölcssav kombinációk biztosítják a maximális bőrkompatibilitást, és helyes használat melllett látható és érezhető eredményeket produkálnak. A koncentráció mellett azonban jelentős tényező a savak pH értéke. A savas kozmetikai kezelések során a bőr normál 4,5-5,5 közöti értékét a professzionális savkombinációk kontrollált módon kissé csökkentik.
Minél alacsonyabb a savas peelingek pH értéke és magasabb az alkalmazott savak koncentrációja, annál érezhetőbb a peeling hatása és rövidebb a hatóidő. Ezért nagyon fontos hogy a kezeléseket, kezelés kúrákat és az otthoni ápolásra vonatkozó ajánlásokat tökéletesen az egyén bőrállapotához szabjuk.
 
MELY BŐRTÍPUSOKNÁL ALKALMAZHATÓ A KEZELÉS

AZ AHA-VAL KEZELT BŐR POZITÍV VÁLTOZÁSAI

A szaruréteg (stratum corneum) a legfelső bőrréteg, amely a külvilág hatásaival szemben véd, az életkor előrehaldtával és a fokozott UV sugárzás hatására egyre vastagabb lesz. Megváltozik a szarusejtek mérete is és az elhalt külső sejtek hámlása lelassul.  Mindezek miatt a szaruréteg nem tudja ellátni megfelelően védelmi szerepét, a bőr nedvességtartalma egyre inkább csökken, a bőr száraz és merev lesz. A hullámszerkezet elvesztése megváltoztatja a bőr fényvisszaverő képességét, a bőr fakó és fárad külsejűvé válik.

Alfa hidroxi savas kezelés eredményei különböző bőrtípusoknál:
a./ Idősödő bőrnél: a ráncok mélysége jelentősen csökken.
b./ Aknés pattanásos bőrnél: Csökken a bőr faggyútermelése, ezáltal csökken a comedo képződés. A savak meggátolják bizonyos baktériumok szaporodását és fokozzák a bazális sejtek osztódását, így elősegítik az egészséges bőrfelszín kialakulását.
c./ Hyperpigmentált bőrnél: A pigment foltok színe halványul vagy teljesen el is tünhet.
d./ Száraz bőr esetén: Növekszik a bőr hidratáltságának foka.
e./ Vegyes bőr esetén: A hámlasztó és antibakteriális hatás a bőrfunkciók normalizálódásához vezet.

Összefoglalva az AHA savakkal kezelt bőrterületen az alábbi pozitív változásokat várhatjuk:
•    Szemmel láthatóan kisimult, ragyogóbb bőr
•    Növekvő tónus és turgor
•    Csökkenő átmérőjű pórusok
•    Friss, üde arcszín
•    Pigment foltok halványodása
•    Apróbb ráncok eltűnése, mimikai ráncok kisimulása
•    Aknés, pattanásos bőr állapotának javulása
 
KONTRAINDIKÁCIÓK
A VENDÉG BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN NEM JAVASOLT SAVAS KEZELÉS
-    ellenőrizetlen diabetes
-    Bőrelváltozásos területek: bőrdaganat, ekcéma, exantema, nyílt seb, keloidok
-    Neurodermatitis, psoriasis, rosacea esetén
-    Vitiligo
-    Rák és rosszindulatú daganatok
-    bizonyos gyógyszerek alkalmazásával egyidőben
-    terhesség vagy szoptatás alatt
-    fertőző betegségek esetén

A kezelések időtartama alatt tilos:
- a mechanikai radírozás, bioaktív peeling
- az epiláció
- az illóolajos kezelés
- a kezelt felületen parfüm használata
- erős alapozás
- szolárium arcbarnítása és direkt napozás (min. 2 hétig a kúra befejezése után)
- a kezelt bőrfelületen gyantázás, és férfiaknak borotválkozás a kezelés napján.
SAVAS HÁMLASZTÓ KEZELÉS MENETE
➢    A vendég előzetes tájékoztatása: hatásmechanizmus, a kúra célja, menete, várható eredmények, az otthoni bőrápolás lépései
➢    Anamnézis: korábbi kezelési tapasztalatok, egészségi állapot, esetleges allergia, betegségek, gyógyszerek
➢    Érzékenységi teszt elvégzése
➢    Bőranalízis + otthoni szerek használata az első héten, hozzászoktatás: alacsony töménységű savas készítmények + ápoló krém
➢    Első kezelés a szalonban 10%-os AHA-val a bőrreakció vizsgálata
o    Tisztítás
o    Tonizálás
o    Szem letakarása, gyors hatóanyag felvitel (15-30 mp)
o    6-8 perc hatóidő után hideg vizes lemosás
o    Nyugtató maszk felvitele (10 -20 perc hatóidő)
o    Nyugtató, hűsítő ápoló szérum vagy krém felvitele
o    Fényvédő használata


Tartozz Te is a BABOR kozmetikusok speciálisan képzett köréhez, akik gyengéd gyümölcssavas hámlasztással kényeztethetik vendégeiket! Tedd meg az első lépést a DOCTOR BABOR PRO-hoz vezető úton és gyere el két napos BABOR alapképzésünkre! Jelentkezéshez kattints ide>>>

 
 
Rodan Éva
kozmetikus

A BABOR magyarországi vezető trénere. Munkája a hivatása, csillapíthatatlan vágyat érez elméleti és gyakorlati tudásának folyamatosan bővítésére, és ezen ismeretek kamatoztatására kollégái és vendégei körében.


x