Fejlődj velünk képzéseinken!
Vissza

Az arcmasszázsban rejlő lehetőségek

Szépít, lazít, fiatalít – a masszázs, azaz a test szöveteinek és izmainak kézi vagy gépi megdolgozása minden kozmetika legnépszerűbb szolgáltatásai közé tartozik, testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően.
Aki tapasztalta már, milyen egy professzionális manuális technikákon alapuló arcmasszázs, pontosan tudja, hogy milyen sokrétű annak hatása. Maga a kozmetikus keze közvetíti az érintés élményét és teszi minden percét pihentetővé.

Test-lélek-szellem
A masszázs olyan egyedi, személyre szabható folyamat, melynek élményét elsősorban annak komplexitása biztosítja.
Szellemi nyugtató hatását az általa kifejtett, váltakozó erősségű nyomásintenzitás és a kéz melege együttesen adja. Az érintéssorozat olyan ingereket közvetít, mely stimuláló vagy ellazító hatással van az idegrendszerre, segítve ezzel a túlterhelt, stressz által megviselt agyi működés harmonizálását. Az ellazult idegek képesek ezt az állapotot továbbítani a többi testrész felé, a pihentető élményt még tovább fokozva. A masszázs jótékony hatással van továbbá az idegvégződések érzékenységére is, ezért annak fájdalomcsillapító hatása sem elhanyagolható. Az agy megkönnyebbül, friss lesz és kipihent.
Fizikai hatása ismert: a masszázsmozdulatok erőssége hőt fejleszt, a mechanikai ingerekkel együtt stimulálja a vér-és nyirokkeringést, gyorsítva ezzel az anyagcserét és a bőr oxigén-ellátottágát, segítve a mihamarabbi tisztulást. Felgyorsul a méregtelenítés, javul a bőrlégzés, a nyirokelvezetés miatt csökkennek a szem alatti karikák, a fakó tónusú bőr élettelivé válik. A mozdulatok megfelelő irányú kivitelezése segít megelőzni a mélyebb ráncok kialakulását, a finom mimikai törések eltűnnek. Az izmok ismét tónusba kerülnek, megemelkednek a vonalak, élesednek a kontúrok, az arc visszanyeri fiatalos külsejét. A mozdulatok stimulálják a kollagén és az elasztinrostok termelését a bőr mélyebb rétegeiben is, mely az anti-aging kezelések alapja.
Mindezek mellett a manuális masszázsok egyik legfontosabb pozitívuma annak lelki folyamatainkra gyakorolt harmonizáló hatása. Az arc megfelelő pontjainak érintése a stressz oldásán keresztül képes enyhíteni a lelki görcsöket - lassul a légzés, nyugodt, relaxált állapot jön létre, megteremtve ezzel a valódi, teljes ellazulás élményét.
Nem csoda hát, hogy vendégeink hamar ragaszkodni kezdenek az általunk nyújtott kényeztetéshez. Minden kozmetikus képes kifejleszteni azt a kombinációt, mely valódi rituálévá emeli a kéz által közvetített masszázst, annak minden egyéb körülményével együtt: az illatok, a megfelelő zene, a harmonikus atmoszféra megteremtése mind hozzáad valamit a kényeztető luxus érzéséhez. Ami miatt minden vendég érzi, hogy itt és most csak róla szól minden, mert megadjuk neki a teljes figyelmet és szaktudásunk legjavát.
 
Masszázsfajták
Nagyon sok különböző masszázsfajta alakult ki az idők folyamán, a legtöbbjüket használják is és többé-kevésbé mindenki által elsajátítható. Minden kozmetikusnak, iskolának hamar kialakul azonban a saját stílusa és rengeteg gyakorlás után azon fogások együttesévé válik, mely végül egyedül őt fémjelzi.

Az alapok hozzávetőlegesen az alábbi masszázstípusok közül kerülnek ki:

• Klasszikus kozmetikai iskolamasszázs: alapja a simító, mélysimító, gyúró, ütögető mozdulatok kombinációja.

• Svédmasszázs: alapja az izmok intenzív átdolgozása, a mélyizomzat vérellátásának fokozása, az arc fiatalítása. Az izmok feszülésének oldása eredményezi a ráncok csökkenését, az anti-aging technikák egyik alapját adva ezzel. A nyaki területek masszírozásával oldhatók azok az izomfeszülések is, amelyek a megfelelő kezelés nélkül szédülés, fejfájás kialakulásához vezethetnek.

• Nyirokmasszázs vagy drenázs: spirális, körkörös és pumpáló mozdulatokkal végzett finom masszázs, melynek elsődleges célja a nyirokkeringés stimulálása, a méregtelenítő folyamatok beindítása és az anyagcsere fokozása. 

• Shiatsu: pontszerű, főleg akupresszúrás mozdulatokon alapuló masszázstechnika, melynek célja az arc vérellátásának fokozása mellett az idegkilépési pontok és az azokat összekötő idegpályák stimulálásával az idegrendszer harmonizálása, a test öngyógyító folyamatainak beindítása és a prevenció.
 
• Ajurvédikus masszázs: meleg olajokkal végzett, ősi indiai hagyományokat követő masszázs, változó erősségű nyomással és mozdulatokkal. Célja a test szélsőséges működésének harmonizálása, az egészség-érzet elérése és fokozása.

Bármelyik masszázst választjuk is, fontos, hogy munka közben ne húzzuk vagy feszítsük a bőrt, ezért van szükség olyan krémekre, olajokra, melyekkel akadálytalanul dolgozhatunk kellemetlen érzetek keltése nélkül. A hatást fokozhatjuk, ha ható- vagy illatanyagokban gazdag masszázskrémeket alkalmazunk, mindig az adott terápiához választva meg anyagainkat.
Legyen bár célunk vendégünk kényeztetése, egy adott bőrprobléma kezelése vagy az öregedési folyamatok késleltetése, minden helyzetre válasz lehet a jól megválasztott masszázs, mely megfelelő otthoni ápolási rutinnal kiegészítve mindenki számára hosszú távon biztosíthatja a testi-lelki jól-létet.
 
Gál Eszter
kozmetikus

A Maria Galland márka magyarországi trénere.
A professzionális hatóanyagokkal végzett, természetes, manuális technikákra épülő
módszerek elkötelezett híve.

x