Fejlődj velünk képzéseinken!
Vissza

Hidratálás, regenerálás
gyulladáscsökkentés oxigénterápiával
 
A SZÉPSÉG ÉS A FIATALSÁG MEGŐRZÉSE ÖRÖK EMBERI VÁGY - Ennek érdekében minden kornak megvolt a maga "csodaszere". Az orvostudomány rohamos fejlődésével egyre inkább megismerjük a szervezetünk, köztük a bőrünk működését is. Ezt a tudást használják fel a professzionális kozmetikumokat gyártó cégek a kozmetikumok előállításához, újabb és újabb hatóanyagokat emelve be a kínálati palettába.
Minden bőr egyedi és egyéni bőrápoló rendszert igényel. Azonban vannak olyan hatóanyagok, melyre minden bőrnek szüksége van.

Hidratáló hyaluronsav

Csakis a kellően hidratált bőr tud egészségesen és fiatalosan működni, melyre az egyik legjobb megoldás a hyaluronsav használata. Ez egy természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely az ember összes szövetében megtalálható. Az emberi test hyaluronsav tartalmának 9%-a a bőrben raktározódik. Egyik erőssége, hogy azonnal és láthatóan kisimítja a bőr szárazságából adódó felületi ráncokat, puhává és bársonyos tapintásúvá téve azt. Emellett a bőr szarusejtjeihez hozzákapcsolódva fokozza annak vízmegtartó képességét, véd az öregedést okozó szabadgyökök ellen és gyulladáscsökkentő hatása is van. A különböző molekuláris súlyú hyaluronsav mikró kapszulákba zárva mélyen bejut a bőrbe, ahol gondoskodik a nedvességraktárak optimális feltöltöttségéről, így a bőr egész nap rugalmas és feszes lesz. Azonban ezt folyamatosan pótolni kell, mert a külsőleg bejutatott hyaluronsav néhány nap alatt „feláldozza magát” és elbomlik, így az öregedés egyértelmű jelei, a ráncok láthatóvá válnak.
Őssejtek bevetésen

Az elbomlás lassítására használjuk az őssejteket. Azokat a sejteket nevezzük őssejteknek, melyek a születés pillanatában már megtalálhatók a szervezetünkben és egészen a halálunkig osztódnak és működnek.
Bőrünkben 3 őssejt található:
  1. A bazális sejtek, melyek a hámréteget termelik, folyamatos osztódásukkal biztosítva állandó szerkezetét. Ha a hámréteg vastagsága eltér a normálistól akkor ebben az osztódásban keletkezett zavar.
  2. A melanocita sejtek termelik a melanint, amely meghatározza az egyének egyedi bőrszínét. Feladata a bazális sejtek sejtmagjának védelme az UV sugarak károsító hatása ellen.
  3. Az irhában található fibroblasztok termelik azokat az anyagokat, melyek hidrolizises enzimatikus polimerizációval létrehozzák a rostállományt és azokat a mukopoliszaharidokat, amelyek a kocsonyás alapállományt építik fel. Ide tartozik a hyaluronsav is.
A növényi őssejtek nem épülnek be a bőrbe, de jelenlétük ösztönzi a bőr őssejtjeit a normál ütemű osztódásra. Kutatások igazolták, hogy azok a növényi őssejtek, amelyek zord életkörülmények között élő növényekből származnak serkentőbben hatnak a bőr sejtjeinek működésére.
Ilyen például a Tengerparti iringó őssejt, mely szűkős környezetben növekszik. Több ezer év alatt különleges védelmi mechanizmusokat épített ki a kiszáradás és az UV fény károsító hatása ellen. Az impulzusokon kívül magas a fehérje-, lipid-, szénhidrát- és ásványi anyag tartalma, mely javítja a bőr regenerálódó képességét és erősíti a bőr szöveteit.
A barna alga kivonat is ugyan ezeket a hatóanyagokat tartalmazza, amely megakadályozza a kollagén- és az elasztikus rostok glikációját, egyensúlyt teremtve a rostok felépülése és lebomlása között. Támogatja a bőr nagyobb mennyiségű vízmegkötését, így a hyaluronsav vízmegtartó képességét is.
Bőröregítő gyulladások

A dehidratáltság és a fény károsodás mellett a folyamatos gyulladás is felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Azok a környezeti irritációk, amelyek nap mint nap érik a bőrt folyamatos védekezésre késztetik. Ennek következménye: tágult hajszálerek, enyhe ödéma, égő és feszülő érzés. Hőmérséklete is emelkedik, így a felszíni víz gyorsabban párolog, hamar kialakul a felszíni vízhiány, amely tovább erősíti a kellemetlen szubjektív bőrérzetet. A gyulladás miatt a bőrben lévő receptorok érzékenyebbé válnak, kisebb ingerekre is hevesen reagálnak.
Ezért a gyulladáscsökkentés lényege a receptorok érzékenységének helyreállítása. A fokozott vérkeringés miatt jobb lesz a sejtek tápanyagellátása, melynek következménye, hogy a sejtek gyorsabban osztódnak, a szaruréteg felvastagszik, kikeményedik. Mivel genetikailag kódolva van, hogy egy sejt hányszor osztódik életünk során, így a gyorsabb osztódás felgyorsítja az öregedés látható jeleit.
A gyulladásos folyamatok megszüntetésére használjuk a Acetyl Tetrapeptid-40 hatóanyagot, amely visszaszorítja az interleukinek által okozott irritált állapotot. Enyhe fényvédő hatásának köszönhetően az UV fény okozta szabadgyök kialakulást is mérsékli.
Az eszcin- és szúrós csodabogyó kivonat együttes használatával erősödik a kapillárisok fala, ezzel helyreáll tágulási-szűkülési képességük.
Ezeknek a hatóanyagoknak a bejuttatását gépek segítségével még intenzívebbé tehetjük. Számomra legjobban a TRD oxigénterápia vált be, mely egy olyan non-invazív kozmetikai eljárás melynek során a bőr számára fontos hatóanyagokat megtisztított, nagy nyomású oxigénnel juttattjuk be a bőr felszíne felől a mélyebb rétegekbe. A hatóanyagok bejuttatása mellett a bőr működéséhez elngedhetetlen O2 molekulák elősegítik, hogy a bőr tökéletesen működjön. Használata egész évben, minden korosztály számára javallott.

Gyere el TRD oxigénterápia nyílt napunkra, ahol részletesen megismerheted az oxigén és a transzdermális hatóanyagok erejét!>>>

mezo4.pngA cikk szerzője: Balogh Hajnalka
Kozmetikusmester, szakoktató, aromaterapeuta. Évek óta részt vesz a kozmetikusok alapképzésében, vizsgáztatásában, emellett továbbképzéseket is tart. Holisztikus világszemlélete a kozmetikájában is érvényesül. A TRD oxigénterápia oktató trénere.
x