Fejlődj velünk képzéseinken!
Vissza

Sejtszintű bőrfiatalítás
 
ÚJGENERÁCIÓS OXIGÉNTERÁPIA – A mai oxigénterápiás-gépek sokoldalú tudása és a hozzájuk
fejlesztett hatóanyagok olyan korszerű és professzionális eredményeket biztosítanak, melynek
köszönhetően teljesen megújult az eredeti oxigénterápiás kezelés.
 

Nem véletlen tehát, hogy a kozmetikai ipar fejlődése során az oxigénterápia, az oxigénes kozmetikumok használata előtérbe került.Ismerünk olyan korszerű bőrápoló készítményeket, amelyek perfluorokarbonokat tartalmaznak (perfluorodekalin), melyet a vietnámi háborúban a hemoglobin pótlására alkalmaztak. Ez az anyag kétszer nehezebb a víznél, képes oxigént felvenni és megkötni azt. Az oxigénterápiában is felhasználjuk ezt az innovatív hatóanyagot.  Ezen készítmények használata a regenerálásra szoruló bőrök esetében elengedhetetlen, hiszen a természetes öregedési folyamattal a bőr oxigén ellátása drasztikusan csökken, a sejtek újraépülési folyamata lelassul. Idővel a bőr struktúrája megváltozik, a kötőszöveti alapegység elvékonyodik, nem csak szerkezetileg, hanem biológiailag is átalakul, alulműködik. Ennek következtében a bőr fáradtnak tűnik, színe fakóvá, fénytelenné válik. A sejtek osztódási és megújulási képessége csökken és tökéletlenedik, hiszen a bőrsejteknek nem áll rendelkezésre elég oxigén a regenerációhoz és a hatóanyagok felszívódásához, megkötéséhez. Oxigén jelenlétében javul a sejtlégzés, fokozódik a sejtek anyagcseréje, élénkül a vérkeringés, az öngyógyító folyamatok felgyorsulnak. Ezek együttes hatása élénkíti a méregtelenítő és anyagcsere folyamatokat. Az oxigén kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik, segít a hámképzésben, a melaninszintézisben, a mirigyek megfelelő működésében. A bőr öregedésének a jelei, úgy, mint a fáradt vonások, a fénykárosodott bőr, víz-és zsírhiány, vagy a térfogatvesztés mind külön-külön is komoly feladat elé állítják a kozmetikusokat.
Nem csoda, hogy az elektrokozmetikai iparág kifejlesztette az akár 98%-os tisztaságú oxigénterápiás kezelőgépeket. Ezek az orvostechnikai eszközök képesek arra, hogy még a legérzékenyebb bőrt is fájdalom, irritáció és sérülés mentesen kezeljék az oxigén segítségével. A magasnyomású oxigénterápiában a bőr sejtjei között fellelhető réseket használjuk fel az oxigén és a hatóanyag koncentrátumok bejuttatására.
A biomátrix (sejtközötti állomány) jelentőségére elsőként két magyar orvos: Huzella Tivadar és Balázs Endre világított rá az 1930-as években. Az intercelluláris állomány nem élő anyag, olyan értelemben, mint a sejtek, mert önreprodukcióra és önálló anyagcserére nem képesek. Anyagforgalma ennek ellenére van, sőt, közvetett úton növekedésre, anyagának szaporodására, az elpusztuló vagy elpusztult részek és anyagok pótlására is meg van a lehetősége. A sejtközötti állományba beépülő anyagokat és a beépüléshez szükséges fermentumokat vagy egyéb aktiváló, polimerizáló, depolimerizáló, stb. anyagokat ugyanis a sejtek szintetizálják. Oxigén jelenlétében a sejtszintű bőrfiatalítás lehetővé válik, míg az öregedési folyamatok lelassulnak.

A magasnyomású 98%-os molekuláris oxigén a bőr felszínén és a dermiszben is egyaránt hat, segítségével hatóanyagokat tudunk mindkét rétegbe juttatni, attól függően, hogy melyik kezelőfejjel dolgozunk. A kezelés céljánk megfelelően kiválasztott  hatóanyagokat közvetlen a bőrre helyezve nagy nyomáson (2 bar) jutattjuk be a bőrbe anyagveszteség nélkül. A biostimuláció részeként fontos szerepet kapnak a regeneráló hatóanyagok. A csökkenő rugalmasság, az ernyedő arckontúrok és a ráncképződés az érett bőr jellemző tünetei. Érdekes megemlíteni, hogy a kötőszöveti állományunk 30%-át veszítjük el a menopauzás időszakban. (A férfiaknak kétszer annyi kötöszövetük van, mint a nőknek).

Az intenzív feszesítő és a mimikai ráncokat kisimító hatóanyagok tárháza igen gazdag. Íme néhány korszerű hatóanyag a teljesség igénye nélkül: A különböző algák, melyek aminósavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, gátolják az öregedés által kiváltott kollagén és elasztin leépülését. Az Acmella Oleracea kivonat (magyar nevén:parazsázsa) spilanthol-t tartalmaz, mely csökkenti az izmok összehúzódásának intenzitását. Az Euglenia Gracilis egy egysejtű mikroalga, amely phospoinostideket termel, hatása a kálcium felszabadításban és az ATP szintézisben jelentős. A hexapeptid-8 (argirelin) a simaizmot lazítja, a kötőszövetet feszesíti, kiváló antimimetikus peptid. A különböző méretű és molekulasúlyú hyaluronsav hidratálja a bőr különböző rétegeit. A  növényi őssejtek (pl.:tengerparti iringó) nagyon gazdagok proteinekben, lipidekben, szénhidrátokban egyaránt, mely a bőr regenerálódását kiválóan elősegítik. A korszerű hatóanyagok közül még igen fontos megemlíteni az Acetyl Tetrapeptid-40-et, mely a bőr kivörösödését csillapítja, az interleukin ellen hat, mely a gyulladásos folyamatok mediátora.
 
Az oxigén és a kozmetiai hatóanyagok együttes hatása egy feszesebb bőrt, friss, életerős, egyenletes színt eredményez azonnali és hosszútávú hatásként egyaránt. A különböző applikációs fejek, a hám- és az irharétegekbe juttatják a hatóanyagot, az akár 98%-os tisztaságú oxigén segítségével.

A hatóanyag bejutattáson kívül közvetlenül a tüdőbe, majd ezáltal a véráramba juttatható az oxigén. Ezt egy, az arcra  felhelyezhető steril maszkkal érjük el. Az oxigén inhalálás, vitalizáció, önálló kezelésként is alkalmazható, de kiegészítője vagy lezárása is lehet egy oxigénterápiás arckezelésnek a tápláló pakolás hatóideje alatt. Az inhalációs kezelési idő minimum 15, maximum 30 perc lehet. Az energetizáló oxigén használata elengedhetetlenül szükséges az egészséges bőrképlet megtartása végett, illetve a bőröregedés elleni kűzdelemben. Hatására nő a fizikai teljesítő képesség, a legyengült energetikai-, vagy lelkiállapotot javítja, a koncentráció képességet fokozza, a szervezet egészére, működésére pozitívan hat. Alkalmazása sem évszakhoz, sem időkorláthoz nincs kötve, egész évben és heti rendszerességgel, akár többször is igénybevehetjük az életünk nélkülözhetetlen elemét: az oxigént.

Gyere el TRD oxigénterápia nyílt napunkra, ahol részletesen megismerheted az oxigén és a transzdermális hatóanyagok erejét!>>>

mezo4.pngA cikk szerzője: Gáspár Ágnes
Aranykoszorús kozmetikusmester. Kitüntetett gyakorlati oktató. Hosszú évek óta részt vesz a szakmunkás gyakorlati oktatásban és vizsgáztatásban. A hagyományos kozmetikai eljárások mellet nyitott az újdonságok iránt, ezért folyamatosan képezi magát különböző tanfolyamokon, szakkiállításokon. A TRD oxigénterápia nagykövete.
x