Fejlődj velünk képzéseinken!
Vissza
Új szájtetoválás technikák
A szájtetoválás megkülönböztetett helyet foglal el a sminktetoválók repertoárjában. A legtöbben különleges munkaként, ritka gyöngyszemként tekintünk rá! Bár a munkánkért kapott összeg is magas, mégis azt hiszem, nem ez a fő ok. A női ajak szépsége, a munka által támasztott szakmai kihívás, valamint a vendégek különleges viszonya szájtetoválásukhoz mind-mind kiemelik a többi közül.

(A cikk szerzője Kalcsu Hajni, a Kalcsu Cosmetics sminktetováló trénere. Pályafutása kezdetétől a sminktetoválás foglalkoztatja. Mára kizárólag ezen a területen dolgozik és fejleszt. 2015-ben Münchenben a Long-Time-Liner legmagasabb szintű tréneri oklevelét vehette át.)
Kalcsu_Hajni.jpg
Nézzük a legújabb technikákat, melyek alkalmazásával még vonzóbb ajkakat varázsolhatunk vendégeinknek!

Klasszikusok
Nem tudom átugrani a klasszikus szájtetoválások leírását, és a közelmúltban kezdett kolléganőknek biztosan segít is jobban megérteni az új technikákat, ha egy helyen az alapok is rögzítve vannak. Az előrajzolást követően, magát a tetoválást minden esetben a kontúr meghúzásával kezdjük. A kontúr elkészítése után befelé haladva besatírozzuk az ajkakat. Két módszert különítünk el,
 • a félsatírozást és a
 • teljes satírozást.
Az első esetben befelé haladva a szín fokozatosan elhalványul, míg utóbbi esetben az ajak teljes felülete homogén színt kap. Lényeges jellemzője mindkét klasszikus módszernek, hogy mindig egy féle színt használunk a satírozáshoz.

Szájtetoválás 2 színnel
A munka során  2 színnel, egy sötétebb és egy világosabb szájszínnel fogunk dolgozni.
 • Első lépésként a sötétebb árnyalattal húzzuk meg a kontúrt, rögzítve a kialakítandó formát!
 • Ezt követően váltsunk a világosabb színre, és satírozzuk be az ajkak teljes felületét homogén módon, mint amikor teljes satírozást készítünk! Ez alapot ad a szájnak, illetve ez lesz az ajkak belső részének színe.
 • Ezt követően visszaváltunk a sötétebb színre, és a kontúrtól befelé haladva összemossuk a sötétebb színt a világosabbal, színátmenetet létrehozva a kettő között.
Eredményként az ajkak kontúrhoz közeli szélein a sötétebb, míg a belső felületen a világosabb szín érvényesül. A módszerrel domború hatást hozunk létre, valamint a két szájszín játéka izgalmassá teszi a megjelenést. Fontos, hogy ne pigmentáljuk túl egyik színt sem, illetve a sötét színről világosra váltás esetén figyeljünk, hogy ne hozzunk létre pontszerű foltokat! Nagyon sok múlik a két szín találkozásának, pontosabban elválásának kidolgozásán, mely némi gyakorlattal nagyon szépen kivitelezhető!
Kis ajakvolumen esetén nem tudjuk jól alkalmazni, mert gyakorlatilag nincs elég felületünk. Közepes vagy telt ajkak esetén viszont szinte bárkinek javasolhatjuk, aki domborúbb hatásra vágyik és egy kis játékot szeretne vinni a színekbe!


 Halado_szajtetovalas_kepzes_1.png
Szájfény
A módszer lényege az extra csillogó hatás!
Ha az alaptechnikánk magabiztos, akkor nem okozhat nagy gondot ez a módszer.
 • Természetesen a kontúr meghúzásával kezdünk, ahol a kiválasztott szájszínt használjuk, vagy annak egyel sötétebb árnyalatát.
 • Ezt követően camouflage színnel az ajkak teljes felületét enyhén besatírozzuk, gyakorlatilag levilágosítjuk. A szín fehérhez közeli legyen, nagyon minimális sárga pigmenttel! Fontos, hogy ez nem sárgát jelent, de ne is hófehérre gondoljunk! Ügyeljünk rá, hogy ne pigmentáljuk túl, hanem finoman dolgozzunk alá a következő lépésnek!
 • A camouflage szín használatát követően a kiválasztott szájszínnel rádolgozunk az alapra, és teljes satírozást készítünk. Ne pigmentáljuk teljesen „tömörre” a szájszínt, mert ebben az esetben elveszítenénk a csillogást! Fogalmazzunk úgy, hogy egy sűrű, „rácsos hálót” tetoválunk a camouflage színre, ahol a rácsok között finoman, pontszerűen átsejlik a világosabb szín. Ez fogja nekünk megadni a csillogást!3D szájtetoválás
Ennél a módszernél a fény-árnyék hatást alkalmazzuk.
 • Kezdjünk a szokásos módon és húzzuk meg a kontúrt, mely a kiválasztott szájszínnél egyel sötétebb árnyalat legyen. Ezt követően készítsünk teljes ajaksatírozást a kiválasztott színnel! Eddig a pontig gyakorlatilag egy klasszikus teljes satírozást készítettünk, különösen ügyelve a túlpigmentálás elkerülésére! 
 • Most vegyünk egy világos camouflage színt, mely lehet a szájfénytechnikánál leírt árnyalat, s nagyon finoman hozzunk létre 3 kivilágosított, kör alakú területet. Az első világosított terület a felső ajak szívformája alatt helyezkedik el. A másik két terület az alsó ajak közepétől 2 oldalra helyezkedik el, szimmetrikusan, de még nem a szájzugban! A finom árnyalás fontos a szép végeredmény érdekében!
 • Ezt követően visszaváltunk a kontúrhoz használt színre, és a szájsarkakban sötétítünk az árnyalaton, fokozatosan halványodva a száj közepe felé. Ezáltal a sarkok sötétebbek, befelé haladva világosodik, melyet megtörnek a camouflage színnel kis kör alakban világosított területek. Ezzel a módszerrel fény-árnyék hatást hozunk létre, mely domborúbb, nagyobb volumennel rendelkező ajkakat eredményez.
A sminktetoválás az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, mely nagy öröm számomra! Lényeges változásként érzékelem a minőségtudatosságot, melynek jegyében a sminktetováló kolléganők jelentős része ma már rendszeresen jár továbbképzésekre! Mindenkit biztatok, hiszen a különböző fogások elsajátítása mellett feltölt és óriási motivációt is ad egy jó társaságban eltöltött  szakmai nap!
x