Fejlődj velünk képzéseinken!
Vissza
Mit tett a nyár a bőrünkkel?
Fénykárosodott bőr kezelése

Visia UV analizis_2.jpg
Egy kellemes nyaralás emlékeivel visszatérve a munkás hétköznapokba, reggel a tükörbe nézve meglepve észlelhetünk olyan apró eltéréseket, amelyek nem voltak ott még a nyár előtt...

Erről a sokunk által megtapasztalt jelenségről beszélgettünk dr. Bajusz Huba plasztikai sebész főorvossal és Hencz Gabriella kozmetikussal, akik a lehető legjobb eredmények érdekében egymás mellett dolgoznak a Szent Gellért Magánklinikán, Szegeden.

(
A cikk megjelent a Beauty Forum 2016. szeptemberi számában.)
Dr._Bajusz_Huba.jpg
Dr. Bajusz Huba
Plasztikai sebész főorvos, 30 éve praktizál a plasztikai sebészet területén. Szegeden, a Szent Gellért Magánklinika plasztikai sebészetének vezetője. Magyar plasztikai sebészeti és mellplasztika tankönyvek szerzője. Az arc, orr és mell területén az általa operált műtétek száma kiemelkedő. www.plasztika.net
Hencz_Gabriella.JPG
Hencz Gabriella
A szegedi Szent Gellért Magánklinika vezető kozmetikusa. Szakterülete az anti-aging kezelések, valamint a műtéti beavatkozás előtti bőrfelkészítés, majd az azt követő bőrregenerálás
A nyári nap és a meleg mennyiben károsítja a bőrt?
A nap és az UV sugárzás tekintetében érdemes elemezni miben különbözik a fehér ember bőre a négerek fekete, sötét bőrétől. A fekete melanin elégséges védelmet jelent, hogy a bőr mély rétegében az osztódó sejtek DNS állományát is megvédje a károsodástól.  A fehér bőr nem arra szelektálódott az evolució során, hogy ellenálljon az erős UV sugárzásnak. Nem is képes olyan mértékben védeni az UV sugárzás ellen, mint a sötétebb bőr. Tudomásul kell venni, hogy minél világosabb veleszületett bőrtípusunk, annál kevésbé ellenálló az UV károsodással szemben - kezdi válaszát a szegedi sebész
 - Ha a nyári időszak alatt nem kellő odafigyeléssel, vagy nem megfelelő módon védtük bőrünket a leégéstől, vagy a fokozott UV sugaraktól, akkor kisebb-nagyobb esztétikai bőrhibák jelenhetnek meg, vagy a meglévő problémák felerősödhetnek.
-A pigmentfoltok megjelenését nem csupán a napsugárzás hatása, hanem különböző gyógyszerek, szépítőszerek együtthatása is fokozhatja.
-A hiperpigmentációnak sok fajtája létezik, természetesen a napnak kitett testrészeken jelennek meg leggyakrabban, arcon, kézen, karon, dekoltázson.
-Szeplő: a legenyhébb festékzavar a bőrünkön, apró kör alakú világosbarna foltok, melyek többnyire szimmetrikusan helyezkednek el.
-A májfoltok
  között megkülönböztetjük az
     - Epidermális  melasma: a bőr felső rétegét érinti, jól elhatárolható foltok formájában jelenik       meg.
     - Dermális  melasma: a pigmentanyag a hámréteg teljes vastagságában, de bizonyos esetekben az irharétegbe is bekerülhet, így a folt halványítása és eltüntetése összetett kezeléskombinációt igényel.
     -Kevert melasma:  mind az  epidermális,  mind a dermalis melasma tulajdonságait ötvözi és emiatt a legnehezebben kezelhető elváltozás.

Gyulladás utáni hiperpigmentáció:
aknék, pattanások, bőrsérülések gyógyulása után bőrünk először vöröses elszíneződést mutat a gyógyulás során. Ha a friss, még vörös sebhelyeket erős nap éri a gyógyulási folyamat alatt, ezért fokozott melanin termelődés lép fel. A hegszövet teljes vastagságában szétszóródott melanin miatt sötéten elszíneződött folt maradhat vissza a bőrön.

Kánikulában az arcbőrön minden meglévő gyulladásos folyamat fokozottabb:  a nyári melegben, a bőr erei kitágulnak, a vér elárasztja a véredényeket és bőrpír jelenik meg arcon, állon, orron, homlokon. Ha a vérerek körüli szövet rugalmassága elvész, akkor a kitágult állapot állandósul, ami vörös rozraceás foltokat eredményez. A rozácea az arcbőr kipirosodásától egészen a bőr szerkezetének a  megváltozásáig fokozódhat. Szélsőséges esetben a bőr érintett területe megvastagszik, felszíne egyenetlenné válik, időnként az orr karfiolszerű megjelenést mutat.

Az arc bőre petyhüdté válik, ráncok jelennek meg: 
a túlzott UV sugarak elsődleges külső környezeti tényezőként felelősek az idő előtti bőr öregedésért.  A rendszeres, ismételt napozás kárt okoz a RNS működésben is. A kollagén és elasztikus rostok töredeznek, szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, amik károsítják a szintetizálódó fehérjéket és természetes zsírokat is.  Nyáron mindig annyit öregszik bőrünk, mint az év fennmaradó részében összesen – zárja mondandóját Dr.Bajusz Huba.
Mit tudunk tenni a nyár elteltével az észrevehető bőrkárosodások ellen?
Pontosan elemezzük a bőr jellegzetességeit és a feltűnt új eltéréseket - kezdi válaszát Gabriella, a kozmetikus. - Személyre szabottan állítjuk össze az egyéni kombinált kezeléseket ugyanúgy, mint az otthoni terápiát. Kozmetikai kezeléseink során a nagy vitamin tartalmú és nagy hatóanyag tartalmú készítményeket helyezzük előtérbe. A páciens időbeosztásának figyelembe vételével beilleszthetünk mélyebb kozmetikai peelingeket vagy sebészeti rejuvenációkat is.

Ellentmondásnak tűnhet, hogy nap okozta eltéréseket fotorejuvenációval kezelünk. A bőrfiatalító fénykezelés során csak olyan fény frekvenciákat használunk, amik pontosan a kezelni kívánt festékekben nyelődnek el  és nem károsítanak más bőralkotókat. A bőr saját kollagén képződését indukáljuk, ami a bőr rugalmasságát adja. A kollagén rostok ellazulásából eredő finom ráncok eltűnnek, a bőr érezhetően és láthatóan feszesebbé válik. Segít elhalványítani, eltüntetni a korosodó bőr jellegzetesen barnás, öregségi foltjait”, szeplőit, és felületes májfoltjait. A bőr mélyebb rétegeiben lévő festékek eltávolításához  a tetoválások halványításához is használt Q-YAG 5  lézer energiájára lehet már szükség. A fotorejuvenációs kezeléseket kúraszerűen, hetente ismételve, összesen 4-6 alkalommal javasoljuk elvégezni.

Rozaceás eltéréseknél
részletesen megbeszéljük az életmód változtatásával elérhető javulást. A  napsugárzás mellett(81%-ban !) a meleg (levegő és víz egyaránt), alkohol fogyasztás, fűszeres ételek, emocionális stressz, levegő szennyezettsége jelentősen fokozzák a tüneteket.
A bőrben lévő hajszálértágulatok javítására az erek mérete és a bőr aktuális állapota szerint választunk kezelést. A szemmel látható 1 mm vastagságú erek kezelésére NdYag lézer áll rendelkezésünkre. Neodinum Yag lézer:  apróbb értágulatok esetében a bőrön keresztül, szúrás nélkül alkalmazott fénysugár, melynek energiája a kis erekben áramló vérben nyelődik el, felmelegíti és teljesen elzárja az 1 mm átmérőjű ereket. Ezek azután idővel felszívódnak, teljesen eltűnnek.
Makacs rozácea rádiófrekvenciás kezelése: magas frekvenciájú, szelektív energiát vezet az érbe egy vékony izolált tű segítségével. A tűn keresztül alkalmazott nagyfrekvenciájú elektromos impulzus által kiváltott hőhatás roncsolja a kapilláris erek falát és a kezelt érfal összezáródik, majd az ér felszívódik. Ezzel a kezeléssel elkerülhető a környező szövetek roncsolása, sérülése.

Nyár végi bőrmegújításra javasoljuk az egyszerűbb kozmetikai peelingeket (gyümölcssavak, AHA). Ezek megváltoztatják a bőr PH – ját. Feloldják a hámsejteket egymáshoz „ragasztó” anyagot, Ezáltal a bőr nemcsak megszabadul a felső elhalt rétegtől, hanem a hatóanyagok bejuttatása is sokkal eredményesebb.
A mélyebb kozmetikai peelingekhez szalicilsav, tejsav, mandulasav, kojic sav használatos különböző koncentrációban. Ezek kezelés után fokozott figyelmet igényelnek a bőr teljes regenerációjáig.
Szerencsés helyzetben vagyunk klinikánkon, mert szükség esetén a bőr leghatékonyabb megújítására az orvosi peelingeket is ajánlani tudjuk TCA (triclorecetsav) A – vitamin kombinációjával. Ezek természetesen orvosi ellenőrzéssel zajlanak nálunk is. A legmélyebb kezelések pedig a sebészi lézeres peelingek (CO2 és Frakcionált Co2 lézer, Erbium YAG lézer).

x