Fejlődj velünk képzéseinken!
Vissza
Őszi bőrmegújítás
Manuális és gépi kezelések és ezek kombinációja

R_.jpg
Ősszel a kozmetikai szalonokat felkereső vendégek jelentős hányada a bőr hiperpigmentálódása, kiszáradása, rugalmatlanná válása miatt a megújító kezelések közül választ.

(A cikk megjelent a Beauty Forum 2016. októberi számában. A cikk szerzője Rodan Éva, kozmetikus és sminktetováló, 2010-2014 között a BABOR magyarországi trénere. Saját üzletét 8 éve nyitotta meg Pécs belvárosában.)
A bőr diagnosztizálásakor érdemes összeállítani egy, az aktuális bőrállapothoz igazodó ápolási tervet, melynek kozmetikai kezelésekből és otthoni ápolási rendszerből kell állnia.
A megoldandó problémától és vendégünk anyagi helyzetétől függően a kezeléssorozatot 4-6, vagy akár 8 alkalomban állapíthatjuk meg – ez heti 1 vagy 2 kozmetikai látogatást jelenthet. Ilyenkor az egyik kezelés a bőrmegújítást célozza, a másik lehet egy kellemes tápláló hatóanyagokkal elvégzett masszázs, amely segíti a bőr megfelelő ásványi anyagokkal, vitaminokkal, hidratáló anyagokkal való feltöltését.
Hámlasztó gépi és/vagy manuális kezelések
Az őszi bőrmegújítás mindenképpen a nyár hatásait csökkentő hámlasztó kezelésekkel kezdődjön, hiszen ahhoz, hogy az értékes hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe juttassuk, mindenképpen csökkenteni kell a megvastagodott szaruréteget. Sok kozmetikai szalonban található kristályos vagy gyémántfejes mikrodermabráziós készülék, esetleg hidroabrázió, amellyel mechanikai hámlasztást tudunk végezni. A kezelés hatására aktiváljuk a bőr regenerációs folyamatait, felgyorsul a kollagén- és elasztinképződés, élénkül a keringés. A kozmetikumokban található aktív hatóanyagok a kezelés után jobban felszívódnak, így hatásuk látványosabb. Az alapos bőrdiagnózis után dönthetünk egy elektrokozmetikai gép használata vagy mellőzése mellett. Kizáró ok az atrófiás, hiperszenzitív, rozáceás, gyulladt aknés bőr, a túl sok anyajegy, valamint a keloidra való hajlam. E bőrtípussal rendelkező vendégeket géppel nem kezelhetjük.

Hámlasztó anyagok
A kémiai (savas) és biológiai (enzimes) hámlasztó hatású hatóanyagok tárháza igen széles.
 • Az enzimes peelinget lehet a legszélesebb körben alkalmazni, hiszen mellékhatás és mechanikai dörzsölés nélkül, rendkívül gyengéden képes az elhalt szaruréteget eltávolítani. Enzimeket tartalmazó peelingek után a bőrt tonizálni kell.
 • A kémiai hámlasztó anyagok (savak) közül érdemes kiemelni a széles körben alkalmazható alfahidroxisavakat, ismertebb nevükön AHA-savakat. Ide tartoznak a gyümölcssavak (citrom, alma, szőlő, stb.), a tejsav, amely a nedvességmegkötő faktor egyik alkotórészeként a bőr savköpenyét biztosítja.
Alfahidroxi-sav a cukronádból előállított népszerű glikolsav is, mely talán a legnépszerűbb kozmetikában alkalmazott sav, nagyon kíméletesen hámlaszt, akár az érzékeny bőrű vendégeknél is mellékhatás nélkül használható. Érdemes tudni, hogy ezen savak 1-2% töménységben segítik a szarusejtek közti kötéseket feloldani, ezért alkalmasak a mikrodermabráziós kezelések előkészítésére is. Nagyobb töménységben 5-10-15-20 %-nál ügyelni kell a fokozatosságra, a kezelés során a szemet védeni kell.
 
Bétahidroxi-karbonsav a kozmetikában alkalmazott szalicilsav, melyet gyulladt, szeborreás bőrökön használhatunk jó eredménnyel, progresszív tulajdonsága miatt azonban javasolt a fokozott óvatosság.
Amennyiben vendégünknek savas hámlasztó kezelést ajánlunk, figyeljünk néhány fontos részletre:
 • a kezeléseket mindig az őszi-téli időszakra tervezzük, a látványos eredmény érdekében
 • törekedjünk kezeléssorozatra, emellett
 • ajánljunk a vendégnek a kezelést kiegészítő otthoni ápoló termékeket.
A nagyobb töménység nem minden esetben jelent nagyobb hatékonyságot. Savak haszálatakor érdemes bőrpróbát végezni, illetve a bőrt az alkalmazott hámlasztóanyaghoz fokozatosan hozzászoktatni.
Gépi kezelések kombinációja

A mikrodermabráziós és a hámlasztó kezelésekbe nagyon jól beilleszthető
 • az ultrahang a bőr aktiválása érdekében, ezért ha nincs kontraindikáció nyugodtan alkalmazzuk.
  A mikrodermabráziós kezelés általában 60 percet vehet igénybe, heti egy alkalommal ajánlott elvégezni. A kezelés menete: letisztítás (tej, tisztítóhab), peeling (enzimes, savas, mechanikai) tonizálás (alkholos tonikkal, amely zsírtalanítja a bőrfelületet), kristályos vagy gyémántfejes csiszolás, esetleges tisztátlanságok eltávolítása, 5-10 perc ultrahangos zselével végzett kezelés opcionálisan, bőrnyugtató-regeneráló szérum (ne tartalmazzon szín- és illatanyagot) nyugtató-tápláló maszk. Masszázst a csiszolás után nem javasolt végezni, mert a keringést felerősítheti.
 • A savas kezeléseket is alkalmazhatjuk hetente vagy felváltva mikrodermabráziós kezelésekkel.
  A savas kezelés menete:
  letisztítás, 1-2%-os savas peeling a szarusejtek kötéseinek fellazítása érdekében, 1-2%- os peeling-maszk, melyet a bőrről száradás után mechanikailag eltávolítunk. Figyelem: szemvédelem! 5- 10-15 %-os AHA-savat tartalmazó szérum, maszk, melyet általában 15-20 perc hatóideig hagyunk a bőrön, utána vizes kompresszel eltávolítunk. Ha hiperkeratózisos, rendkívül megvastagodott a bőrfelszín, a kezelésnek ennél a pontjánál mikrodermabráziót is alkalmazhatunk, kellő körültekintéssel. A csiszolást követheti ultrahangos kezelés, bőrnyugtató-regeneráló szérum, és egy nyugtató, tápláló maszk felvitele következik. A kezelést nappal minden esetben jól megválasztott – 30-50 faktoros – fényvédő krémmel zárjuk.
  Vendégeinknek tett javaslataink során vegyük figyelembe, hogy mindenki egyedi – nemcsak a bőrének állapotát illetően, de személyiségét, anyagi lehetőségeit tekintve is –, ezért próbáljuk a lehető legoptimálisabb javaslatot felállítani.

x